Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Χριστός Λασιθίου Κρήτης

Ένα χωριουδάκι 110 κατοίκων, ορεινό κι απόκρημνο, σκαρφαλωμένο στις δυτικές βουνοπλαγιές της Δίκτης, σε υψόμετρο 550μ από την επιφάνεια της θάλασσας, 30 χλμ από την Ιεράπετρα και 2 χλμ. από το χωριό Μάλλες.


Κατά την παράδοση οι πρώτοι του οικιστές έβλεπαν στο σημείο του χωριού κάθε νύχτα ένα φως. Φτάνοντας εκεί, ανακάλυψαν μια εικόνα του Χριστού κρυμένη στους θάμνους. 'Ετσι αποφάσισαν να χτίσουν της εκκλησία του Χριστού Σωτήρα, γύρω από την οποία αναπτύχθηκε το χωριό Χριστός.

Η θέση που κατέχει στο ανάγλυφο του τοπίου το χωριό, προκαλεί στον επισκέπτη του συναισθήματα θαυμασμού για το πώς ο άνθρωπος, με όπλο την πίστη στις δυνάμεις του, μπορεί να κατοικεί, να προκόβει, να ριζώνει, σε τόπο σχεδόν μετέωρο.

Όμορφο, καταπράσινο, με τρεχούμενα γάργαρα νερά, παραδοσιακό, αναλλοίωτο στο χρόνο, με στενά επικλινή σοκάκια με καλντερίμι, στέκει μάρτυρας ενός ανθηρού, σχετικά πρόσφατου, παρελθόντος, σήμερα που οι περισσότεροι κάτοικοί του “ μετανάστευσαν” στον Ξηρόκαμπο της Ιεράπετρας ασχολούμενοι με τα πρώιμα κηπευτικά.

Ο σημερινός οικισμός του Χριστού είναι παλιός πιθανά του 11ου αιώνα. Η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος νότια του χωριού του 18ου αιώνα θεμελιώθηκε σε παλιότερο βυζαντινό ναΐσκο. Επίσης τεκμήρια αρχαίας κατοίκισης της αρχαίας Μάλλας υπάρχουν πάνω από το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Επιγραφές από την αρχαία Μάλλα, κτίσματα, ψηφιδωτά, αρχαίοι τάφοι, κτερίσματα και αναθήματα, νομίσματα που παριστάνουν το Δία, τον Λαβύρινθο, τον αετό και τη λέξη ΜΑΛ.

Ιερό κορυφής, ναός κάποιας θεάς ή θεού, ακρόπολη ή οχυρό της αρχαίας Μάλλας, ο χώρος πάνω από την Αγία Παρασκευή του Χριστού. Ένας από τους ομορφότερους τόπους της Κρήτης. Το γραφικό εκκλησάκι, οι πηγές με τα γάργαρα παγωμένα νερά, η πλατεία με την Ταβέρνα, τα θεόρατα, πλατάνια, συνθέτουν έναν επίγειο παράδεισο.

Η περιήγηση στα τοπία του Χριστού κόβει την ανάσα. Οι γκρεμοί, τα φαράγγια, η Σκίστρα, οι πελώριοι βράχοι, τα καρστικά τοπία αποτυπώνουν τις βίαιες μεταμορφώσεις του γεωλογικού σχηματισμού του Κρητικού τοπίου.

Στο Τοπικό Διαμέρισμα Χριστού ανήκει και το οροπέδιο του Σελάκανου, με τον ομόνυμο οικισμό των 49 μονίμων κατοίκων. Μια κοιλάδα παραμυθένιας ομορφιάς με το μεγαλύτερο συνεχόμενο πευκόδασος της Κρήτης, με την εκκλησία του Αγίου Ευσταθίου και την Παναγία την Σελακανιώτισσα, το καφενείο της Στέλλας και την ιδιόκτητη αίθουσα εκδηλώσεων του πολιτιστικού συλλόγου του Σελάκανου, με τις πολυτελείς πετρόχτιστες επαύλεις των Χριστιωτών που επενδύουν εκεί και παραθερίζουν όλο το καλοκαίρι. Περίφημο είναι και το φαράγγι του Σελάκανου και οι διαδρομές προς τις κορυφές Αφέντης, Σπαθί και Λάζαρος της Δίκτης. Περίφημα και τα Σελακανιώτικα φασολάκια που σερβίρονται με αγριοκάτσικο.

Ο οικισμός του Χριστού, η γύρω περιοχή, το οροπέδιο του Σελάκανου παρουσιάζουν εξαιρετικό περιηγητικό ενδιαφέρον για όποιον θέλει να ξεφύγει από την αστική καθημερινότητα. Εξαιρετικής ομορφιάς επίσης είναι το παλιό λιθόστρωτο μονοπάτι που συνδέει το Σελάκανο με το Μεταξοχώρι.

Οι φυσικές ομορφιές, οι οπτικές αντιθέσεις, του Κρητικού ορεινού τοπίου αποθεώνονται στον Χριστό Ιεραπέτρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου